Skip to main content

10 βιβλία που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί, στο ανήψι ή στο βαφτιστήρι σας είναι αναμφίβολα ένα βιβλίο.

Εμείς σας έχουμε μια λίστα με προτάσεις βιβλίων που έχουμε ξεχωρίσει - άλλα νέα και άλλα παλιά-, τρυφερά και με δυνατά μηνύματα που αγγίζουν τις καρδιές όλων!

1. Ένα βιβλίο λουσμένο στο φως:

Ο Αρκούδος και το Πιάνο (εκδόσεις Μικρή Σελήνη)

Η ιστορία του Αρκούδου δεν είναι χριστουγεννιάτικη, έχει όμως μπόλικη λάμψη και αγάπη όπως αυτή που βρίσκεις στα χριστουγεννιάτικα βιβλία. Ο David Litchfield δημιούργησε ένα βιβλίο όπου η αληθινή φιλία δεν επηρεάζεται ούτε αλλοιώνεται από δόξα και χιλιομετρική απόσταση. Όπου ο αληθινός φίλος είναι εκεί, δίπλα σου, να στηρίζει τα όνειρά σου και να σε εμψυχώνει.

Όταν το μικρό αρκουδάκι βρίσκει παρατημένο στη μέση του δάσους ένα πιάνο μαγεύεται από τη μουσική που παράγει. Με το πέρασμα των χρόνων, το αρκουδάκι έγινε Αρκούδος και αποδείχθηκε μεγάλο ταλέντο στο πιάνο! Βρήκε όμως την ευκαιρία να πάει στη Μεγάλη Πόλη και να ακολουθήσει το όνειρό του, παίζοντας σε συναυλίες και κονσέρτα. Παρά τη δόξα και τη μεγάλη του φήμη, ένιωθε κενή την καρδιά του γιατί του έλειπε κάτι πολύ σπουδαίο... Οι φίλοι του και το δάσος. Έτσι, αποφάσισε να γυρίσει πίσω να τους βρει και να τους διηγηθεί όλα όσα ζει στη Μεγάλη Πόλη! Οι φίλοι του, πιστοί και μεγάλοι θαυμαστές του, του δίνουν απλόχερα την αγάπη που έτρεφαν γι' αυτόν όλο αυτό το διάστημα που ήταν μακριά τους!

Το βιβλίο αυτό έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία ενώ κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο στα Waterstones Children's Book Prize 2016 και όχι άδικα. Ανοίγοντάς το, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στη μέση του δάσους που είναι λουσμένο με φως μια φθινοπωρινή μέρα που το φως του ήλιου είναι ζεστό και χρυσό! Νιώθεις τους προβολείς του θεάτρου να χτυπάνε το πρόσωπό σου, αλλά το πιο σημαντικό... νιώθεις τη ζεστασιά στην καρδιά σου. Επιπλέον, συστήνει το πιάνο και τη μαγική μουσική του στους μικρούς αναγνώστες.

Για παιδιά 5+

2. Ένα βιβλίο με μουσική:

Η Ορχήστρα διηγείται: ο Καρυοθραύστης (εκδόσεις Πατάκη)

Η ιστορία του Καρυοθραύστη είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας. Ακόμα και να μην τον έχεις διαβάσει ποτέ σου, είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει τη μουσική του Τσαϊκόφσκι! Αυτό το βιβλίο τα συνδυάζει και τα δύο, κείμενο και μουσική δύο σε ένα!

Η Κλάρα παίρνει ένα πολύ ξεχωριστό δώρο από τον θείο της που παραμονή Χριστουγέννων ζωντανεύει μαζί με άλλα παιχνίδια και ποντίκια. Όλα μαζί επιδίδονται σε μια μάχη δίχως προηγούμενο και με τη βοήθεια της Κλάρα, ο Βασιλιάς Ποντικός σωριάζεται χάμω. Ο Καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα και παίρνει το νεαρό κορίτσι μαζί του στη Χώρα των Ζαχαρωτών όπου η Κλάρα μαγεύεται με τους χορούς, τις μουσικές και το πλήθος των γλυκών.

Ένα κλασικό μουσικό παραμύθι ντυμένο με τα πιο γιορτινά του, σε ένα μεγάλου μεγέθους βιβλίο! Στο τέλος του βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης μπορεί να ακούσει όλα τα αποσπάσματα από τις πράξεις του μπαλέτου ξανά, με πολλές πληροφορίες για την κάθε πράξη αλλά και για τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν κάθε φορά. Η εικονογράφηση της Τζέσικα Κόρτνι - Τικλ είναι ονειρεμένη και χριστουγεννιάτικη με ένα εντυπωσιακό κόκκινο εξώφυλλο γεμάτο γλυκά, στολίδια, δώρα και χρυσές λεπτομέρειες! Ένα βιβλίο που εντυπωσιάζει και μόνο από το εξώφυλλό του!

Για παιδιά 3+

Επιπλέον, από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το "Η Ορχήστρα Διηγείται Τέσσερις Εποχές σε μία μέρα" με τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι.

3. Ένα βιβλίο με μαγική συνταγή:

Μια Ζαχαρένια Συνταγή (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

Όταν οι άνθρωποι στη γη χάνουν τη χαρά τους, ο Ρένος ο Ζαχαρένιος ετοιμάζει μια συνταγή για κουραμπιέδες με συστατικά που μαλακώνουν και ζεσταίνουν τις καρδιές: το γέλιο, την ευτυχία, τα όνειρα, την υγεία, την τύχη και την αγάπη.

Με βοηθό τον Άνεμο και μια υπερσύγχρονη αντλία νερού από το εργαστήριο Εφευρέσεων του Ουρανού, τα μαγικά γλυκάκια πασπαλίστηκαν με μπόλικη ζάχαρη χάχανη και προσφέρθηκαν στους ανθρώπους από τον ουρανό, που έπεφταν σαν χιόνι σε κάθε τόπο μακρινό ή κοντινό, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη!

Και τότε, όλα ως δια μαγείας άλλαξαν. Ο φόβος και η λύπη σκόρπισαν, αντικαταστήθηκαν από χαρά και ευτυχία! Η αγάπη είχε ήδη απλωθεί στη γη..

Μια ιστορία αγάπης και αλληλεγγύης, από τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

Για παιδιά 4+

4. Ένα βιβλίο από τη Σκανδιναβία:

Ο Νάνος και η Αλεπού (εκδόσεις Μάρτης)

Μια σπουδαία συγγραφέας και μια κορυφαία εικονογράφος, μια ιστορία που κρύβει μέσα της όλα αυτά τα ωραία μηνύματα που πλημμυρίζουν τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, την αγάπη και την αφοσίωση, την ειρήνη και την προσφορά, μπλέκονται με το ολόλευκο χιόνι της παγωμένης σκανδιναβικής γης.

Μέσα στο χιονισμένο δάσος και κάτω από τον έναστρο ουρανό, η Μίκελ η αλεπού πεινάει. Ξεκινάει τη νυχτερινή της επιδρομή στις κότες του αγροκτήματος που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το δάσος, σίγουρη ότι δεν την βλέπει κανένας αφού είναι Χριστούγεννα και όλοι γιορτάζουν μέσα στο σπίτι! Ακόμα και τα παιδιά που είναι από τη φύση τους περίεργα και θα μπορούσαν να παρακολουθούν τι συμβαίνει έξω από το παράθυρο, εκείνο το βράδυ έπαιζαν και χαίρονταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Υπάρχει όμως κάτι που η Μίκελ δεν ξέρει. Δεν ξέρει ότι υπάρχει ένας νάνος-άγρυπνος φύλακας του σπιτιού που φροντίζει και εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ήμερων και άγριων πλασμάτων. Αυτός ο νάνος θα μαγέψει την καρδιά του μικρού αναγνώστη, με την καλοσύνη του και τη ζεστή του καρδιά!

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας του βιβλίου Astrid Lindgren, γνωστή παιδική συγγραφέας κυρίως για τη Πίπη Φακιδομύτη, έγραψε το βιβλίο αυτό το 1965 και εικονογραφήθηκε από την Eva Eriksson το 2017 ενώ είναι βασισμένο σε ένα ποίημα του Karl-Erik Forsslund.

Το όνομά της ίσως το έχεις ακούσει και από αλλού, μιας και έχει δοθεί σε ονομασία σουηδικού βραβείου που θεσπίστηκε το 2002 και απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ακόμα και σε ανθρώπους που προωθούν το διάβασμα και έχουν αυτό το κάτι από το πνεύμα της σπουδαίας συγγραφέως.

Για όλες τις ηλικίες!

5. Ένα βιβλίο με ξωτικά:

Οι Βοηθοί του Άι-Βασίλη (Εκδόσεις Πατάκης)

Ιδανικό για μικρά παιδιά που κάνουν συνέχεια ερωτήσεις γύρω από τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του!

Πώς τα ξωτικά έγιναν οι μικροί και πολύτιμοι βοηθοί του αγαπημένου Άγιου των παιδιών; Η ιστορία μας πηγαίνει πολλά χρόνια πριν... όταν ακόμα ο Άγιος Βασίλης προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των παιδιών μοναχός του με τη γυναίκα του και όταν τα μικρά ξωτικά της μεγαλύτερης φυλής παραμυθάδων, Ούζι Τόλκι στέρεψαν από φαντασία. Επισκέφθηκαν λοιπόν τον Άγιο προκειμένου να τους δωρίσει "φαντασία", και εκείνος γελαστός και στρουμπουλός τους υποσχέθηκε να τους κάνει να ζήσουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα που θα έχουν τόσες ιστορίες να διηγηθούν! Εκείνο που θα έπρεπε να έκαναν ήταν να έμεναν μαζί του και να τον βοηθούσαν με τα δώρα των παιδιών! Πέρασαν τόσο όμορφα εκείνες τις μέρες όλοι μαζί, τόσο που ο Άγιος Βασίλης τους ζήτησε να μένουν κοντά του κάθε Χριστούγεννα!

Ένα βιβλίο της Ιωάννας Ντακόλια σε εικονογράφηση της βραβευμένης Έφης Λαδά, η οποία έχει υπάρξει υποψήφια σε πολλούς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων και για το προαναφερόμενο Βραβείο Astrid Lindgren! Ένα πολύ γλυκό παραμύθι σε ένα πολύ όμορφο τοπίο.

Για παιδιά 4+

6. Ένα βιβλίο με ευχές:

Μια Χριστουγεννιάτικη Ευχή (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Θίοντορ, μοναχοπαίδι, μεγαλώνει στο σπίτι με νταντάδες αφού οι γονείς του δουλεύουν όλη μέρα ως αργά. Ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων, το μικρό παιδί είναι καταδικασμένο να την περάσει με μια νταντά που κουρασμένη, κοιμάται πάνω στο κινητό της στο τραπέζι της κουζίνας.

Όταν είδε ένα πεφταστέρι έξω από το παράθυρο, αυτό που ευχήθηκε ήταν να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα! Και τότε συνέβη κάτι εξωπραγματικά μοναδικό και εκπληκτικό! Κάτι που δεν θα περίμενε να συμβεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του! Τα στολίδια που ήταν κρεμασμένα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, παλιά και φθαρμένα ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια του! Με σκοπό να γίνουν οι φίλοι που τόσο λαχταρούσε ο μικρός μας ήρωας! Το μολυβένιο και σκουριασμένο στρατιωτάκι, ο άγγελος με τα μαδημένα φτερά, ένας κοκκινολαίμης που έχει ξεχάσει να τραγουδάει και ένα πολύ πεινασμένο αλογάκι, στάθηκαν ολοζώντανα μπροστά του!

Μαζί τους, θα περάσει μια ανεπανάληπτη νύχτα γεμάτη περιπέτεια και μαγεία, αφού θα φροντίσει ο ίδιος τα ολοζώντανα στολίδια να ικανοποιήσουν την κάθε τους ανάγκη. Έτσι, θα επισκεφθούν μια δασκάλα πιάνο για να ξαναθυμηθεί ο κοκκινολαίμης να τραγουδάει, θα ψάξουν στο δάσος φτερά και πούπουλα για τον άγγελο, θα ψάξουν ένα κορίτσι να ερωτευτεί ο στρατιώτης ώστε για χάρη της να παίξει το τύμπανό του και το κουνιστό αλογάκι επιτέλους θα κάλπαζε μακριά.

Μόνο που καλπάζοντας... πασπάλισε με αγάπη και με έντονη την επιθυμία της οικογενειακής θαλπωρής ό,τι και όποιον συνάντησε στο πέρασμά του!

Το επόμενο πρωί, ανήμερα Χριστούγεννα, όλα στο σπίτι μοιάζουν διαφορετικά. Η αγάπη ξεχειλίζει, το σπίτι είναι γεμάτο δώρα και στολίδια και λαμπιόνια και φαγητά και γλυκά, οι γονείς του Θίοντορ είναι εκεί μαζί του και ο ίδιος δεν θα νιώσει ξανά μοναξιά!

Γιατί, τι χρειάζεται ο καθένας από εμάς στη ζωή του; Τους δικούς του ανθρώπους δίπλα του, την οικογένειά του. Και αυτό το έχουμε όλοι μας ανάγκη όχι μόνο τις μέρες των γιορτών αλλά όλο το χρόνο. Μέσα από τα παιδικά μάτια του Θίο, βλέπουμε τι ζητάει ένα παιδί, όσα παιχνίδια και να έχει, η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι πάντα η καλύτερη παρέα! Γι' αυτό, αυτές τις γιορτές ας έχουμε τον μικρό Θίο στο μυαλό μας και ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας.

Η εικονογράφηση της Έμιλυ Σάτον, έχει κάτι το νοσταλγικό, σαν τα παραμύθια της δικής μας γενιάς!

Μια πολύ τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, που κάνει την καρδιά σου να λιώνει.

Για παιδιά 5+

7. Ένα βιβλίο με θαρραλέους φίλους:

Το λευκό λιοντάρι (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Η Σοφία μετακόμισε με τη μαμά της στο νέο τους σπίτι. Όλα γύρω της είναι λευκά, οι τοίχοι, το ταβάνι, οι πόρτες... θα μπορούσε με τις ώρες να παίζει και να το εξερευνεί αν είχε κάποιον για παρέα!

Η παιδική της φαντασία έπλασε πολύ σύντομα έναν καινούριο, φανταστικό φίλο. Λευκό σαν τους τοίχους και το χιόνι, εμφανίστηκε μια μέρα μπροστά της ένα Λευκό Λιοντάρι! Σύντομα γίνονται αχώριστοι, παίζουν μαζί όλη μέρα και η Σοφία φαίνεται να απολαμβάνει πολύ την παρέα μαζί του, αναβάλλοντας τη γνωριμία με νέα παιδιά.

Το λευκό λιοντάρι όμως, την ενθαρρύνει να βγει έξω και να παίξει με τους συνομήλικούς της, να κάνει νέες παρέες και να πάει στο πάρκο για παιχνίδι! Διστακτική στην αρχή και χωρίς να θέλει να αφήσει το φίλο της, τελικά ξεπερνάει τον εαυτό της και αφήνεται στο παιχνίδι με τους νέους φίλους.

Μια απόφαση όμως της μαμάς, να βάψει τους λευκούς τοίχους, οδηγεί το λευκό λιοντάρι να μην εμφανιστεί ξανά μέσα στο σπίτι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Σοφία τον έχασε! Θα μπορούσε να τον δει και πάλι, αν τον χρειαζόταν ξανά, έτσι της είπε το βράδυ εκείνο που τη γη κάλυψε το λευκό χιόνι και έτσι θα γινόταν από εδώ και πέρα!

Μια πολύ τρυφερή ιστορία ενός κοριτσιού με μεγάλη φαντασία που όμως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητά της μετά τη μετακόμιση με τη μαμά της. Η ιστορία της Σοφίας, θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε παιδί που έχει προβλήματα προσαρμογής. Οι φανταστικοί φίλοι εμφανίζονται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μπορούν να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, όπως στην ιστορία μας όπου η Σοφία διστακτική και ντροπαλή τελικά μετά την παρότρυνση του λευκού λιονταριού, δημιουργεί πραγματικές φιλίες με συνομηλίκους. Ο συγγραφέας Jim Helmore, όχι τυχαία, επιλέγει τη μορφή ενός λιονταριού ως τον φανταστικό φίλο της μικρής μας ηρωίδας. Ο βασιλιάς του ζωικού βασιλείου δεν θα μπορούσε παρά να δώσει θάρρος και δύναμη στη Σοφία να ξεπεράσει τις δυσκολίες της. Και όταν τα κατάφερε, η Σοφία φάνηκε να μην τον χρειάζεται πια.

Ένα βιβλίο για τη φιλία, φανταστική και πραγματική και για όλα εκείνα τα παιδάκια που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στις νέες συνθήκες της ζωής τους.

Όσον αφορά στην εικονογράφηση... μαγικές εικόνες, ήρεμα χρώματα και η ευγενική μορφή του λιονταριού θα κάνουν την καρδιά όλων -μικρών και μεγάλων- να λιώσει από αγάπη και τρυφερότητα.

Για παιδιά 4+

8. Ένα βιβλίο που εμπνέει:

Γυναίκες και Άντρες που άλλαξαν τον κόσμο (εκδόσεις Πατάκη)

Σε αντίθεση με τα «φεμινιστικά» βιβλία που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυτό το βιβλίο παρουσιάζει 50 σπουδαίους ανθρώπους, 50 γυναίκες και άντρες που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με το έργο τους κατάφεραν να συμβάλλουν καταλυτικά στον κόσμο μας και να τον διαμορφώσουν την ιστορία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Αθλητές, βασιλιάδες, φιλόσοφοι, πολεμιστές, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, μουσικοί και πολλοί άλλοι παρουσιάζονται σε αυτό το μοναδικό βιβλίο της Λίλυ Μάρρεϋ, η οποία ντύνει μοναδικά τον καθένα ξεχωριστά με τα ιδιαίτερα ταλέντα, ανησυχίες και επιτυχίες του, ενώ η εικονογράφηση της Άνα Αλμπέρο έρχεται για να ζωντανέψει την κάθε σπουδαία προσωπικότητα!

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εμπνέει και ενθαρρύνει τον νεαρό αναγνώστη να ανακαλύψει τις ικανότητές του και να κυνηγήσει το όνειρό του, να βάλει υψηλούς στόχους στη ζωή του και να τους φτάσει!

Για παιδιά 8+

9. Ένα διαχρονικής αξίας παραμύθι:

Το δώρο της Παπλωματούς (εκδόσεις Άγκυρα)

Δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πρόταση, το βραβευμένο βιβλίο του Τζεφ Μπριμπό, σε εικονογράφηση της Γκέιλ ντε Μάρκεν που μετράει πέντε βραβεία στην κατοχή του τόσο για την εικονογράφηση όσο και για την ιστορία του. Διακατέχεται από μια μαγεία και σοφία όπως αυτές των λαϊκών παραμυθιών, σε ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς όπου ζούνε βασιλιάδες και απλοί, φτωχοί άνθρωποι με μεγάλες και ζεστές καρδιές.

Η παπλωματού της ιστορίας φτιάχνει τα ωραίοτερα παπλώματα με τα μαγικά της δάχτυλα και τα δωρίζει στους φτωχούς. Ο Βασιλιάς, που έχει τα πάντα και με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένος, ζητάει και αυτός ένα πάπλωμα από την Παπλωματού. Εκείνη τότε, δέχεται να του φτιάξει ένα με τον όρο να δωρίζει αντικείμενα από το παλάτι στους φτωχούς. Για κάθε αντικείμενο που θα δώριζε, αυτή θα έραβε και ένα κομμάτι στο πάπλωμα. Ο Βασιλιάς όμως, δεν δέχτηκε την προσφορά της, και όσο αυτή αρνούνταν, αυτός σκληρός, άκαρδος και άπληστος, την εξόρισε αρχικά στη σπηλιά μιας αρκούδας και μετά σε ένα τόσο δα νησάκι που μετά βίας μπορούσε να σταθεί όρθια. Βρήκε όμως τον τρόπο να επιβιώσει, και αυτός αφού συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί της, δέχτηκε να δωρίσει τα υπάρχοντά του, αφού στο κάτω κάτω της γραφής δεν τον έκαναν καν ευτυχισμένο.

Ένα πολύ ξεχωριστό στο είδος του βιβλίο, που κρύβει μέσα του την ανιδιοτελή προσφορά.

Για παιδιά και για μεγάλους.

10. Ένα βιβλίο με ήρωα ένα δέντρο:

Το Έλατο που αγαπούσε τα τρένα (εκδόσεις Διάπλαση)

Για το τέλος, κράτησα ένα βιβλίο με μια τρυφερή ιστορία όπου βιβλιο-ήρωας είναι ένα έλατο που αγαπούσε τα τρένα καθώς περνούσαν από πλάι στου στο αγρόκτημα όπου μεγάλωνε. Πλησίαζαν Χριστούγενα όμως και το έλατο το διάλεξε ένα μικρό αγόρι –που επίσης αγαπούσε τα τρένα- για να στολίσει το σαλόνι του σπιτιού του. Όμως, το έλατο συνηθισμένο στον ήχο και το πέρασμα του τρένου από δίπλα του, ένιωθε λυπημένο και άβολα στη γωνιά που το είχαν τοποθετήσει.

Μέχρι που ήρθε ο Άγιος Βασίλης και έφερε τα δώρα στο μικρό αγόρι, μεταξύ των οποίων και ένα ..τρένο! Το έλατο, στο άκουσμα του ήχου –έστω και αυτόν του παιχνιδιού- βρήκε τη χαμένη του λάμψη ξανά! Πέρασε ευτυχισμένες γιορτινές μέρες με το τρενάκι και το μικρό αγόρι κάτω από τα κλαδιά του και πάνω που είχε αρχίσει να συνηθίζει στην ευτυχία αυτή, οι γιορτές τελείωσαν. Τα φωτάκια και τα στολίδια γύρισαν στα κουτιά τους, και το έλατο; Τι θα γινόταν άραγε με το έλατο; Η οικογένεια αποφάσισε να το φυτέψει και πάλι στη γη, πλάι στις γραμμές του τρένου, στην άκρη του αγροκτήματος! Θα ήταν και πάλι ευτυχισμένο, μόνο που εκτός από τα τρένα αυτή τη φορά, είχε ακόμη έναν φίλο, το μικρό αγόρι!

Μια ιστορία της Άνι Σιλβέστρο, σε ονειρεμένη εικονογράφηση της Πάολα Ζακίμι με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου, φέρνει στο μυαλό των ενηλίκων εικόνες από τα παιδικά τους Χριστούγεννα στο σπίτι, με το δέντρο και το τρενάκι γύρω του.

Μια όμορφη και τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, που θα αγαπήσει κάθε παιδί που αγαπάει τα τρένα!

Για παιδιά 3+

Όποιο και να διαλέξετε να χαρίσετε φέτος, θα δείτε τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους!