Skip to main content

10 «λάθη» που κάνουμε στον έρωτα

Όταν έρχεται ένα παιδί στη ζωή μας, τα πάντα αλλάζουν. Μέσα σε αυτά και η ερωτική μας επαφή με τον σύντροφό μας. Και το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Τι κάνουμε όμως για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να έρθουμε πιο κοντά; Μήπως πέφτουμε συνεχώς σε λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα την απογοήτευσή μας και τελικά την εγκατάλειψη της προσπάθειας;

Ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα και πλέον συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο ερωτικό παιχνίδι:

1. Αφήνουμε την πρωτοβουλία πάντα στον άντρα

Είναι αλήθεια πως στην αρχή μιας σχέσης υπάρχει μια σχετική ισορροπία στη σεξουαλική διεκδίκηση των συντρόφων: ο άνδρας συνήθως διεκδικεί συχνότερα, και η γυναίκα όμως εκφράζει την ερωτική επιθυμία και διεκδικεί την ερωτική επαφή με τον σύντροφό της.

Παρατηρούμε, όμως, κλινικά πως με το πέρασμα του χρόνου, η γυναίκα έχει την τάση να παραχωρεί με απόλυτο τρόπο την ερωτική πρωτοβουλία στον άνδρα με συνέπεια εκείνος να νιώθει «λίγος», «μη ποθητός», κουρασμένος από έναν ρόλο κυνηγού που πρέπει να κουβαλά και να διεκπεραιώνει.

Όσο κι αν στο πέρασμα του χρόνου, με τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών, οι προτεραιότητες αλλάζουν χρειάζεται να θυμόμαστε πως το σεξ δεν χάνεται - εμείς το αφήνουμε να χαθεί αφού δεν το διεκδικούμε πια.

2. Μειώνουμε ή σταματάμε τα προκαταρκτικά

«Νιώθω εξαπατημένος» ανέφερε ένας νέος άνδρας στο γραφείο μου μπροστά στη σύντροφό του. «Στην αρχή της σχέσης ήταν τόσο δοτική σεξουαλικά, έπαιζε μαζί μου, φρόντιζε το σώμα μου και τώρα πια δεν έχουμε, όπως λέει, τον χρόνο για παιχνίδι».

Μια ακόμη παγίδα στην οποία πέφτει η γυναίκα είναι ο λίγος χρόνος που αφιερώνει στο σεξ, τα παιχνίδια μειώνονται και ο άνδρας νιώθει «αφημένος». Μα πόσο ενδιαφέρον θα είχε να συνεχίζαμε να ανακαλύπτουμε το σώμα του συντρόφου μας με το πέρασμα του χρόνου; Πόση περισσότερη ηδονή θα προσφέραμε και θα νιώθαμε συνεχίζοντας το παιχνίδι μαζί του;

3. Ανησυχούμε υπερβολικά για το σώμα μας

Η εικόνα σώματος έχει ουσιαστική επιρροή στην ερωτική διάθεση, η γυναίκα όμως φαίνεται να επηρεάζεται σαφώς περισσότερο από τα λίγα κιλά που θα βάλει, από την αποτύπωση του χρόνου στο σώμα και το πρόσωπό της, από το πόσο αλλάζει η φιγούρα της στην εγκυμοσύνη.

Κι ενώ πολύ συχνά θα ακούσω έναν σύντροφο να λέει «μα εμένα μου αρέσει πολύ το σώμα σου...», την ίδια στιγμή θα «ακούω» όλες τις εσωτερικές ανασφάλειες που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να αφεθεί στο παιχνίδι. Το σεξ μάς θέλει χαλαρές, αφημένες στο παιχνίδι με τον σύντροφο, απαλλαγμένες από ανασφάλειες, σίγουρες για τον εαυτό μας!

4. Σκεφτόμαστε πολύ

Μια γυναίκα με τους πολλούς ρόλους που κουβαλά, σκέφτεται συνεχώς όσα χρειάζεται να διευθετήσει στην καθημερινότητα ενώ όταν πρόκειται για το ερωτικό παιχνίδι σκέφτεται έντονα το κατά πόσο είναι «έτοιμη» να γδυθεί και να αφεθεί στα χέρια του συντρόφου της.

“Έχω κάνει αποτρίχωση; Μυρίζω ωραία; Θα προλάβω να διαβάσω/ τελειώσω την εργασία μου;” είναι σκέψεις που παρεμβαίνουν στο παιχνίδι και συχνά στέκονται ανυπέρβλητα εμπόδια στο σεξ του ζευγαριού.

Σαφώς και η καθημερινή υγιεινή είναι αυτονόητη, φυσικά οι υποχρεώσεις χρειάζεται να ολοκληρωθούν, όμως συχνά αυτή η βροχή σκέψεων έρχεται σαν μια καταιγίδα καταναγκασμών, και είναι αυτή η στιγμή που χρειάζεται να πούμε στον εαυτό μας «ας απολαύσω τη στιγμή με τον σύντροφό μου, ας κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου, σε εκείνον, σε εμάς..».

Είναι βέβαιο πως μετά θα υπάρχει ακόμη περισσότερη ενέργεια αλλά και συναισθηματικό «γέμισμα» για την απαιτητική καθημερινότητα.

5. Δεν ζητάμε ανοιχτά αυτό που θέλουμε

Η γυναίκα χαρακτηρίζεται από μια εσωστρέφεια στο ερωτικό παιχνίδι. Τις περισσότερες φορές ξέρει πολύ καλά τι την ερεθίζει, τι την ευχαριστεί, τι μπορεί να απογειώσει τις αισθήσεις της κι όμως διστάζει να το ζητήσει ανοιχτά.

Πολλές φορές ακούω στο γραφείο «εκείνος θα έπρεπε να ξέρει τι με ικανοποιεί», «θα έπρεπε να έχει βρει τι με ερεθίζει». Κι όμως δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει ο σύντροφος, η γυναίκα χρειάζεται να του επικοινωνήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες της! Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα πιο απολαυστικό ερωτικό παιχνίδι για εκείνη και να πλησιάσει περισσότερο στον οργασμό της.

6. Δεν του δείχνουμε πώς θα μας ικανοποιήσει

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επικοινωνήσουμε τι είναι αυτό που μας ευχαριστεί στο ερωτικό παιχνίδι είναι... να το δείξουμε! Στη σχέση μας –ιδανικά- μπορούμε να πούμε τα πάντα, αρκεί να βρούμε τον τρόπο επικοινωνίας που θα βοηθήσει τον σύντροφό μας να ακούσει χωρίς να αισθανθεί απειλή, κριτική, ματαίωση, ντροπή.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε τα ερωτικά μας «θέλω» είναι –συνήθως- ο βιωματικός. Δείξτε στον σύντροφό σας τι θέλετε να κάνει στο σώμα σας ή τι σας ενοχλεί, πάντα με τρόπο ερωτικό, παιχνιδιάρικο και όχι αυστηρό, δασκαλίστικο και απορριπτικό.

7. Δεν μοιραζόμαστε τις φαντασιώσεις μας

Οι φαντασιώσεις μας είναι αυτές οι σκέψεις, αυτές οι ερωτικές ιδέες που ερεθίζουν το σώμα και αφυπνίζουν τις αισθήσεις μας χωρίς όμως να θέλουμε απαραίτητα να τις πραγματοποιήσουμε.

Πάντα υπάρχουν φαντασιώσεις που εξαιτίας του περιεχομένου τους παραμένουν στην ιδιωτική μας σφαίρα, όμως υπάρχουν και άλλες που αν τις μοιραστούμε με τον σύντροφό μας θα απογειώσουν τη στιγμή και θα βάλουν λίγη περισσότερη μαγεία στο παιχνίδι!

8. Απαιτούμε από εκείνον να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος

Οι γυναίκες, που συχνά βάζουμε πολλές προϋποθέσεις για να «είμαστε έτοιμες» για μια ερωτική επαφή, είμαστε και εκείνες που συνήθως απαιτούμε από τον σύντροφό μας να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για σεξ! Αυτή η απαίτηση θυμώνει τον άνδρα που κι εκείνος –ανθρώπινα- δικαιούται να είναι κουρασμένος, αγχωμένος, μακριά από το ερωτικό κλίμα.

Το «όχι» ενός άνδρα στο σεξ συχνά αποτελεί μια βόμβα στη σχέση, χρειάζεται όμως να αναγνωρίσουμε πως κι εκείνος ζει μια καθημερινότητα μέσα στην οποία πολλοί παράγοντες μπορούν να τον «παγώσουν» προσωρινά.

9. Χρησιμοποιούμε την αποφυγή σεξ σαν τιμωρία

Έχω νεύρα για κάτι που έκανε; Ζήλεψα; Με απογοήτευσε; Θα κλειδώσω σεξουαλικά για να τον τιμωρήσω!

Και όμως, η σεξουαλική απόσταση τιμωρεί τελικά τη σχέση σας- και όχι εκείνον. Ειδικά έπειτα από μια συναισθηματική απογοήτευση η ερωτική απόσταση θα έρθει να μεγενθύνει και να εγκαταστήσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό τον λόγο επικοινωνούμε την απογοήτευσή μας ώστε το σεξ να λειτουργήσει ενωτικά για τη σχέση και όχι τιμωρητικά.

10. Παραδινόμαστε σε ένα σεξ ρουτίνας

Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την ανανέωση της ερωτικής ζωής, τη δοκιμή νέων ερωτικών στάσεων, τη συνεχή ανακάλυψη του σώματος του παρτενέρ τους, τον πειραματισμό σε νέα παιχνίδια, με κοινό στόχο την ολοένα πιο πλούσια και πιο απολαυστική σεξουαλική σχέση!

Μην παραδίνεστε στη ρουτίνα του σεξ, συνεχίστε να ανακαλύπτετε εκείνον και εσάς και θα εκπλαγείτε από το πόσο πλούσια μπορεί να γίνει η ερωτική σας ζωή!