
Το παν είναι τα παιδιά να χαμογελούν! Να ζουν χαρούμενες στιγμές! Να δημιουργούμε στο μυαλό τους όμορφες εικόνες που θα συνοδεύουν ευχάριστα όλη τη ζωή τους!
Και τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να νιώθουν ευτυχισμένα! Το μόνο που επιζητούν είναι το ενδιαφέρον, την παρέα και την αγάπη μας! Να κάνουμε πράγματα μαζί, να νιώθουν χρήσιμα και δημιουργικά! Εξάλλου τα παιδιά βαριούνται εύκολα, έχουν πολύ ενέργεια που πρέπει να την διοχετεύουν… δεν είναι εύκολο να κρατάς άπραγο και ακίνητο ένα παιδί… δεν είναι στη φύση του!
Και το καλοκαίρι είναι η εποχή τους. Ξέγνοιαστες μέρες, ήρεμοι ρυθμοί χωρίς την πίεση του σχολείου, των υποχρεώσεων και του χειμωνιάτικου πρωινού ξυπνήματος. Γεμίζουμε μπαταρίες με θάλασσα, εξοχή, παιχνίδι και αμείωτο κέφι. Και αν χρειαστεί, ας παρεκτραπούμε λιγάκι!
Πώς μπορούμε λοιπόν να περάσουμε δημιουργικά το καλοκαίρι και να το γεμίσουμε με εικόνες και όμορφες στιγμές;
Το παιδί τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο πολλές ώρες στο σπίτι. Πρέπει λοιπόν να το κρατήσουμε απασχολημένο οργανώνοντας τη μέρα του με δραστηριότητες που θα του άρεσε να ασχοληθεί χωρίς βέβαια να το πιέζουμε. Δίνουμε ιδέες και το δραστηριοποιούμε ανάλογα με την διάθεσή του κατανοώντας την ανάγκη του παιδιού και για ξεκούραση.
1. Ξεκινάμε ένα λεύκωμα καλοκαιρινών αναμνήσεων με τους θησαυρούς του καλοκαιριού. Σημειώνουμε τα μέρη και τις παραλίες που επισκεπτόμαστε και βάζουμε δίπλα κάποιο αναμνηστικό, ένα πετραδάκι, ένα κοχύλι, ένα λουλούδι, ένα κλαδάκι και γράφουμε λίγα λογάκια. Βγαίνουμε φωτογραφίες με φίλους ή συγγενείς που συναντήσαμε και τις κολλάμε και αυτές με ένα σχόλιο.
2. Φυτεύουμε λουλούδια και γιατί όχι λαχανικά και κηπευτικά και παρατηρούμε την ανάπτυξή τους. Πηγαίνουμε παρέα με τα παιδιά σε ένα φυτώριο, διαλέγουμε τα φυτά μας και ζητάμε τις συμβουλές του γεωπόνου για την περιποίησή τους. Σημαντικό να ακούσει το παιδί της οδηγίες για να αναλάβει την ευθύνη της περιποίησης και της φροντίδας του κήπου. Έτσι προάγουμε την υπευθυνότητά του. Αν τα καταφέρουμε, μπορεί να έχουμε και τη δική μας καλοκαιρινή συγκομιδή!
3. Αγοράζουμε βιβλία. Το ότι τελείωσε το σχολείο δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το διάβασμα. Το διάβασμα το καλοκαίρι είναι πιο χαλαρό, όχι καταναγκαστικό. Διαβάζουμε όταν έχουμε διάθεση για να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Επιλέγουμε βιβλία με παιδικές ιστορίες ή και με ασκήσεις. Υπάρχουν πολλά βιβλία με διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια που δεν κουράζουν τα παιδιά και τα κρατάνε κοντά σε ό,τι είχαν διδαχθεί τη σχολική χρονιά που προηγήθηκε. Είναι μια καλή επανάληψη.
4. Βάζουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στις ασχολίες του σπιτιού ή σε εξωτερικές δουλειές, να νιώσουν ότι προσφέρουν, ότι συμμετέχουν και ότι τα εμπιστευόμαστε γιατί πια έχουν μεγαλώσει, θα πάνε μια τάξη μεγαλύτερη! Μαγειρεύουμε, κάνουμε τα ψώνια μαζί και ζητάμε από αυτά να σημειώνουν τη λίστα με τα ψώνια ή να μας διαβάσουν μια συνταγή. Με αυτόν τον διακριτικό τρόπο συνεχίζουν να έχουν επαφή με το γράψιμο και το διάβασμα.
5. Η ζαχαροπλαστική το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών. Βάζουμε ποδιές και φτιάχνουμε πολύχρωμες φρουτένιες γρανίτες και παγωτά, τα λατρεμένα γλυκά των παιδιών!
6. Ανανεώνουμε με καινούρια τα είδη δημιουργικής απασχόλησης (μαρκαδόρους, μπλοκ, νερομπογιές, σετ χειροτεχνίας). Έτσι ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε με περισσότερο μεράκι!
7. Μαζεύουμε από την εξόρμησή μας στη θάλασσα πέτρες μικρές και μεγάλες, κοχύλια και θαλασσόξυλα για να επιδοθούμε σε θαλασσινές κατασκευές. Με λίγη φαντασία και πολύ μεράκι δημιουργούμε καλοκαιρινά έργα τέχνης και στολίζουμε χώρους του σπιτιού για να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Βάφουμε τις πέτρες με τέμπερες και ακριλικά χρώματα, δημιουργούμε προσωπάκια και ζωάκια, κολλάμε ματάκια και σημειώνουμε ημερομηνία για να θυμόμαστε τη χρονιά. Με τα θαλασσόξυλα κάνουμε καδράκια στις διαστάσεις μιας καλοκαιρινής φωτογραφίας ή πάνω σε ένα απλό καδράκι κολλάμε τα κοχύλια που έχουμε μαζέψει. Θα «μυρίζει» θάλασσα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι! Πέρα από τη χαρά που παίρνουν τα παιδιά δημιουργώντας, εξασκούν και τις δεξιότητές τους και πειραματίζονται με πολλά υλικά.
8. Με μικρά κοχυλάκια κάνουμε βραχιολάκια. Τα περνάμε σε λαστιχάκι, κλωστή ή πετονιά, κάνουμε ένα κομπάκι και το φοράμε. Ωραία ιδέα για δωράκια σε φίλους. Τα παιδιά είναι ωραίο να μαθαίνουν να χαρίζουν! Αν ωστόσο δεν βρείτε κοχυλάκια που να εξυπηρετούν γι’ αυτή την κατασκευή, επισκεφτείτε ένα κατάστημα με υλικά για κοσμήματα, διαλέξτε πολύχρωμες χάντρες και κορδόνια και πιάστε δουλειά! Μια δραστηριότητα που κρατά αρκετή ώρα απασχολημένα τα παιδιά!
9. Μπουγελωνόμαστε! Αν όχι τώρα, πότε; Τα παιδιά χαίρονται να παίζουν με το νερό! Η χαρά του παιδιού! Πιάνουμε το λάστιχο, γεμίζουμε μπαλόνια, μπουκαλάκια και βρεχόμαστε άφοβα!
10. Τι κι αν ξεμείναμε στην πόλη; Απλώνουμε ένα σεντόνι σε ένα σκοινί στη βεράντα ή την αυλή μας, στρώνουμε ένα χαλάκι και δημιουργούμε μια αυτοσχέδια σκηνή. Παίρνουμε προμήθειες όπως παιχνίδια, βιβλία, χυμούς, σαντουιτσάκια και… κατασκηνώνουμε!
Και μην ξεχνάτε: Ελεύθερος χρόνος το καλοκαίρι δεν σημαίνει πολλή τηλεόραση, υπολογιστές και παιχνίδια σε κινητά και τάμπλετ. Χαρούμενο και δημιουργικό υπόλοιπο καλοκαιριού!