Skip to main content

Xmas cookies με γλάσο καστανής ζάχαρης

Έτοιμα στις πιατέλες τους τα μελομακάρονα και τα κουραμπιεδάκια μας! Τώρα είναι ώρα να φτιάξουμε νόστιμα αλλά και υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, χρησιμοποιώντας καστανή αντί για λευκή ζάχαρη αλλά και αλεύρι ολικής άλεσης!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 30-40 μπισκοτάκια:
Για τα μπισκότα:
• 75 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 75 γρ. ελαιόλαδο
• 150 γρ. ζάχαρη καστανή
• Ξύσμα από 2 λεμόνια
• 1 αυγό
• 1 κ.γ. βανίλια
• ¼ κ.γ. αλάτι
• 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Για το γλάσο:
• 1 ½ κούπα ζάχαρη καστανή
• ¼ κούπας γάλα, ή γάλα αμυγδάλου, ή γάλα καρύδας
• 3 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
• ½ κ.γ. βανίλια

Πώς τα φτιάχνουμε:
1. Τοποθετούμε στο μίξερ τα πρώτα τρία υλικά και χτυπάμε καλά για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
2. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
3. Αφού τοποθετήσουμε το ειδικό εργαλείο ζυμώματος στο μίξερ, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά η ζύμη.
4. Βγάζουμε από το μίξερ και απλώνουμε κομμάτι της ζύμης στην επιφάνεια του πάγκου.
5. Το απλώνουμε με το χέρι ή με έναν μικρό πλάστη, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό.
6. Με κουπ πατ της αρεσκείας μας κόβουμε τα μπισκότα σε σχέδια και τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε καλύψει λαδόκολλα.
7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τοποθετούμε τα μπισκότα σε σχάρα ώσπου να κρυώσουν.

Για το γλάσο: Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα τρία πρώτα υλικά του γλάσου και αφήνουμε να πάρουν βράση για 4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ ώσπου να κρυώσει τελείως και να πήξει.