Skip to main content

Τραγανά και νόστιμα κριτσινάκια με παρμεζάνα

Τα παιδιά θέλουν κάτι να μασουλάνε και σίγουρα τα γαριδάκια δεν είναι η επιλογή σας. Φτιάξτε μόνη σας ένα πεντανόστιμο σνακ που θα εκτιμήσει όλη η οικογένεια!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

  • 2 2/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Πώς τα φτιάχνουμε:

1.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

2.Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί στη ζύμη μας.

3.Ρίχνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 5 λεπτά). Πλάθουμε την ζύμη μας σε μία μεγάλη μπάλα και την ρίχνουμε ξανά στο μπολ μας. Τη σκεπάζουμε με μία διαφανή μεμβράνη ή με μία νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.

4.Ρίχνουμε ξανά στην επιφάνειά μας λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη μας για 1 λεπτό.

5.Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι το πάχος της να είναι περίπου 1 εκ. και το μήκος της περίπου 30 εκ.

6.Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες 1 εκ. πλάτος και με αλευρωμένα χέρια τις κυλάμε πάνω στην επιφάνειά μας για να πάρουν τη μορφή κυλίνδρου.

7.Μεταφέρουμε τα κριτσίνια μας σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει μία λαδόκολλα προσέχοντας να αφήσουμε λίγο κενό μεταξύ τους.

8.Τα αφήνουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφού είναι έτοιμα τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.