Skip to main content

Τελικά για ποιον γίνονται τα παιδικά πάρτι; Για το παιδί ή τη μαμά;

Η ημέρα των γενεθλίων είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλα τα παιδιά, από τα πρώτα τους ακόμη γενέθλια. Όσο μεγαλώνουν, μάλιστα, οι ετοιμασίες για τη μέρα αυτή ξεκινάνε πολύ νωρίτερα και κορυφώνονται την ημέρα του πάρτι. Τι γίνεται, όμως, όταν η μαμά έχει διαφορετική άποψη από το παιδί;

Οι διαφωνίες μπορεί να ξεκινάνε από το θέμα του πάρτι και τους καλεσμένους μέχρι το σχέδιο της τούρτας.

Τα παιδικά πάρτι τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλα event, ολόκληρες εταιρίες έχουν αφιερώσει τη δράση τους στην οργάνωση και διεκπεραίωση αυτής της μοναδικής ημέρας.

Με τις μητέρες, όμως, να αναλαμβάνουν τον κύριο οργανωτικό ρόλο, τα παιδικά πάρτι πολλές φορές καταλήγουν να γίνονται περισσότερο ελκυστικά στους ενήλικους συνοδούς παρά στους μικρούς καλεσμένους. Παρακινούμενες από την ανάγκη τους να εντυπωσιάσουν φίλες και γειτόνισσες, οι μητέρες επιλέγουν μίνιμαλ ή πολύ υπερβολικά στοιχεία για το στολισμό του χώρου και το φαγητό, παραγνωρίζοντας την επιθυμία των παιδιών τους για εκείνη την ημέρα.

Όσες κοπέλες εργάζονται σε χώρους οργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, σίγουρα έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Παιδάκια που έκλαιγαν στη θέα της τούρτας τους, η οποία θα ήταν υπέροχη για ένα κορίτσι στην εφηβεία, αλλά σίγουρα σε ένα νήπιο δύο ετών μία τούρτα μονόκερος τριών ορόφων μπορεί να φαντάζει τρομακτική.

Στη θέα των κλόουν πολλά παιδιά τρομάζουν και δυσφορούν, τι γίνεται όμως όταν η μαμά συναγωνίζεται τις φίλες της για το ποια θα προσλάβει τον καλύτερο διασκεδαστή; Φυσικά, το παιδί καταλήγει να φωνάζει: "Δεν θέλω κλόουυυν!".

Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τα παιδιά, να ακούμε όσα έχουν να μας πουν. Αφιερώνουμε χρόνο προκειμένου να κατανοήσουμε την επιθυμία του παιδιού για τη φετινά του γενέθλια. Ακόμα και πέντε λεπτά ενεργητικής ακρόασης είναι αρκετά.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος που θα κινητοποιήσει την οικογένεια να σκεφτεί προς μια κοινή κατεύθυνση είναι να οριστεί εξ αρχής ένα θέμα για το πάρτι ξεπερνώντας τις διαφωνίες. Μην παραξενευτείτε αν το κοριτσάκι σας θέλει να οργανώσει πάρτι με θέμα το karate, ή το αγοράκι σας θέλει στα φετινά του γενέθλια να χορέψουν salsa! Η ενεργή συμμετοχή του παιδιού στην επιλογή του θέματος αλλά και καθόλη τη διάρκεια των ετοιμασιών θα το βοηθήσει να αισθανθεί υπεύθυνο για τις επιλογές του, αλλά και να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Παρατηρείται συχνά στην αρχή της σχολικής ηλικίας, τα παιδιά αλλάζουν γρήγορα ενδιαφέροντα, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα και να είναι ενθουσιασμένα, οπότε να νιώθουν την ανάγκη να την εντάσσουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Εκμεταλλευτείτε την ιδέα που θα σας δώσει και εξηγήστε με απλά λόγια και σαφήνεια τις δυνατότητες της οικογένειας και τον προϋπολογισμό του φετινού πάρτι, όπως επίσης επισημάνετε χρήσιμες λειτουργικές εξηγήσεις, όπως ότι οι εξωτερικοί χώροι δεν ενδείκνυνται τους χειμερινούς μήνες ή ότι ένα πάρτι με θέμα την ιππασία είναι προτιμότερο να απαρτίζεται από λιγότερα άτομα.

Τέλος, είναι βοηθητικό να ενταχθούν και τα μικρότερα ή μεγαλύτερα αδέρφια στη διαδικασία αυτή, και να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο, ακόμα και με την παρουσία τους κατά την επιλογή του χώρου.

Όποια κι αν είναι η απόφαση της οικογένειας σχετικά με την ιδιαίτερη για όλη την οικογένεια μέρα, θα πρέπει να έχει πάντα γνώμονα την επιθυμία το παιδιού και όχι της μητέρας, να οργανωθεί από κοινού και να αποτελέσει, εντέλει, τη μέρα που θα συζητούν όλοι.