Skip to main content

Τα κουλουράκια μας και η μυστική συνταγή της αγάπης!

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη από το LikeMother,LikeDaughter φτιάχνει κάθε χρόνο με την κόρη της Ιωάννα-Αγάπη τα πιο μοσχομυριστά κουλουράκια. Εμείς τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας τη συνταγή αλλά και τα μυστικά της! Φτιάξτε τα κι εσείς!

Τα υλικά:

350 γρ. βούτυρο

350 γρ. ζάχαρη άχνη

4 βανίλιες

25 γρ. μέλι (μια κουταλίτσα)

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

180 γρ. φρέσκο γάλα

2 αυγά

2 κρόκοι αυγών

1 κιλό αλεύρι

10 γρ. μπέικιν πάουντερ (μισό φακελάκι)

Χρειαζόμαστε:

Πουπ πατ σε διάφορα σχηματάκια

χαρτί ψησίματος

διάφανη μεμβράνη

πλάστη

2 ταψιά

Μερικές πιατέλες

Πώς τα φτιάχνουμε:

Πρώτα μαζεύουμε τα μαλλάκια μας πίσω και φοράμε τις ποδιές μας.

Η Ιωάννα-Αγάπη ανεβαίνει στον πάγκο- μέχρι πότε θα το κάνει και θα χωράει δεν ξέρω.

1.Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.

3.Σπάμε τα αυγά σε μπολάκια- έτσι είμαστε σίγουρες ότι δεν θα μπει κανένα ακάλεστο τσόφλι στην συνταγή.

Σιγά σιγά ρίχνουμε και τα αυγά στο μείγμα. (Κρατάμε σε ένα μπολάκι τα ασπράδια των 2 αυγών γιατί με αυτά θα αλείψουμε τα κουλουράκια μας πριν μπουν στον φούρνο).

4.Ρίχνουμε το γάλα, σταδιακά, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, και ανακατεύουμε.

"Με αγάπη πάντα, για να πετύχει". "Γιατί με αγάπη, βρε μαμά; Ερωτευμένη είσαι με τη ζύμη;"

5.Ρίχνουμε το μπέικιν μέσα στη συσκευασία με το αλεύρι και το ανακατεύουμε λίγο με ένα κουταλάκι.

6.Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μας μέσα στο μπολ, ανακατεύοντας πάντα.

Όσο θα βάζουμε περισσότερο αλεύρι, το μείγμα θα αρχίσει να φωνάζει Ζύμωσέ με! Βγάζω τα δακτυλίδια μου και κάνω ό,τι μου είπε.

7.Χωρίζω τη ζύμη μου σε 4 μπάλες, τις τυλίγω ξεχωριστά με μεμβράνη και τις βάζω στο ψυγείο.

Μυστικό: Καλό είναι να μείνουν εκεί τουλάχιστον μισή με 1 ώρα για να σφίξει η ζύμη.

Απλώνουμε στο τραπέζι χαρτί ψησίματος και το στερεώνουμε με σελοτέιπ στις άκρες.

Διαλέγουμε σχηματάκια στα κουπ πατ και παίρνουμε τον πλάστη.

8.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C.

9.Βγάζουμε μια μπάλα ζύμης από το ψυγείο (οι υπόλοιπες θα περιμένουν τη σειρά τους).

10.Βάζουμε από πάνω της ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, ίσα να την καλύπτει, και ανοίγουμε με τον πλάστη.

11.Κόβουμε σχηματάκια με τα κουπ πατ.

Μυστικό: Προσέχουμε στο ίδιο ταψί να έχουμε τα ίδια σχηματάκια ή τουλάχιστον ίδιου μεγέθους για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

Όση ζύμη περισσεύει την αναπλάθουμε μπάλα και την απλώνουμε πάλι με την ίδια διαδικασία.

12.Απλώνουμε τα κουλουράκια μας δίπλα δίπλα (δεν φουσκώνουν πολύ) στα ταψάκια μας, καλυμμένα με χαρτί ψησίματος. Εμείς φτιάχνουμε 2 ταψάκια τη φορά.

13.Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνουμε λίγο ασπράδι (μπορεί και γάλα, αν θέλετε) και τα βάζουμε στον φούρνο. Τον χαμηλώνουμε λίγο στους 170ο C.

Κάνουν 20-25’ να γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι 10’ λεπτά μετά αρχίζουμε με μια νέα μπαλίτσα που βγαίνει από το ψυγείο, για να είναι έτοιμα τα νέα κουλουράκια και να μην καίει άδικα ο φούρνος.

Η διαδικασία γίνεται 3 φορές.

*Για να τελειώνετε πιο γρήγορα, φτιάχνετε μεγάλα σχήματα, όπως τα λαγουδάκια μας.

*Για να το τρενάρετε, φτιάχνετε πλεξιδούλες που είναι πιο μπελαλίδικες αλλά πιο κοντά στην παράδοση.

Απλώνουμε τα κουλουράκια που βγαίνουν από τον φούρνο σε πιατέλες για να κρυώσουν. Δοκιμάζουμε ένα ζεστό-ζεστό, για το καλό!

Μυστικό: Δεν τα τρώμε μόνοι μας- τα μοιράζουμε σε συγγενείς και φίλους.

Και βγάζουμε και μια φωτό για το Instagram- μοίρασμα είναι και αυτό!

Καλή επιτυχία!

Και μην ξεχνάτε: Θέλει αγάπη για να σας πετύχουν!