Skip to main content

Πότε οι δραστηριότητες είναι πολλές και τι γίνεται όταν καταπονείται το σώμα των παιδιών;

Η ανταγωνιστική κοινωνία στην οποία ζούμε, μας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι όσο περισσότερα πράγματα κάνουν τα παιδιά, τόσο καλύτερα θα προετοιμαστούν για το μέλλον τους.

Η μία ξένη γλώσσα και ένα τουλάχιστον άθλημα ή μουσικό όργανο θεωρούνται απαραίτητα από όλους σχεδόν τους γονείς και μάλλον αρκούν. Αν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια διαφορετικού φύλου ή διαφορετικής ηλικίας, αυτό μεταφράζεται σε πλήρη δέσμευση όλων των απογευμάτων τόσο των παιδιών, όσο και των γονέων, που χρειάζεται να φροντίσουν για τη μεταφορά τους.

Πράγματι, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, προωθούν την άσκηση και την εκτόνωση, αλλά οι σημερινοί γονείς μοιάζουν να έχουν παρασυρθεί σε μία διαρκή απασχόληση των παιδιών τους σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, η οποία επιβαρύνει και το παιδί και την οικογένεια.

Η υπεραπασχόληση αυτή, όμως, καταργεί τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και παράλληλα δεν επιτρέπει την αυτενέργεια. Το πρόγραμμα των παιδιών μετά το σχολείο είναι τόσο πιεσμένο, που δεν τους αφήνει τη δυνατότητα να παίξουν με τα αδέρφια τους, να συναντηθούν με τους φίλους τους, να ονειροπολήσουν ή ακόμα και να βαρεθούν.

Τα παιδιά μέχρι την εφηβεία αποζητούν χρόνο με τους γονείς τους. Και πολλά από αυτά προτιμούν να παίζουν μπάλα με τον μπαμπά τους ή με τους φίλους τους παρά να βρίσκονται σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τα απογεύματα στο πάρκο είναι πάντα συναρπαστικά και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει παίζοντας μέχρι τελευταίας πτώσεως, απολαμβάνοντας το μη δομημένο παιχνίδι.

Σαφώς υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν τόση ενέργεια που είναι αεικίνητα και θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα, χωρίς να δείχνουν ότι κουράζονται. Πολλά όμως από αυτά τα παιδιά συχνά φτάνουν στην εφηβεία, έχοντας αρκετούς τραυματισμούς από τα διαφορετικά αθλήματα, στα οποία συμμετέχουν ή έχοντας βαρεθεί τις δραστηριότητες, καθώς δεν μπορούν να αφοσιωθούν σε μία εξ αυτών, λόγω της εναλλαγής των ερεθισμάτων η οποία διασπά την προσοχή τους.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι χρήσιμες για τα παιδιά και προωθούν την ανάπτυξή τους, αλλά κάποιες φορές η υπερβολή μπορεί να συσωρρεύσει κόπωση και να δημιουργήσει εντάσεις στην οικογένεια.

Η γραμμή μεταξύ της γεμάτης με ενδιαφέροντα παιδικής ηλικίας και της υπερφορτωμένης παιδικής ηλικίας είναι δύσκολο να χαραχτεί. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού, τη διαθεσιμότητα του γονέα και άλλους παράγοντες όπως ο τόπος κατοικίας, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας κ.λ.π.

Πώς θα καταλάβετε πότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά, το παιδί ή την οικογένεια;

1.Καλό είναι να παρατηρήσετε το παιδί σας: Είναι κουρασμένο, αγχώνεται για να τα προλάβει όλα, πηγαίνει με προθυμία στις δραστηριότητες, η απόδοσή του στο σχολείο είναι επαρκής, του μένει ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παίξει;

2.Επίσης πρέπει να παρατηρήσετε και τον εαυτό σας. Έχετε αντοχές, βρίσκετε χρόνο για να αφιερώσετε στο παιδί σας, απολαμβάνετε στιγμές οικογενειακού χρόνου;

Να θυμάστε ότι πρέπει να εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο στα παιδιά σας, ελεύθερο χρόνο στον εαυτό σας και μέρος αυτού να το διαθέτετε στις κοινές σας στιγμές.

Και κάποια στιγμή, μέσα στο παιχνίδι, το παιδί θα πέσει, θα χτυπήσει, θα γκρινιάξει.

Τι κάνουμε τότε;

Έχουμε πάντα μαζί μας στο φαρμακείο του σπιτιού ή ιδανικά στην τσάντα μας

το καταπραϋντικό Γαλάκτωμα- Gel Fastum Care για Δερματική Χρήση από την Menarini Hellas!

Ιδανικό για τοπικά οιδήματα και μώλωπες, με συνδυασμό 5 φυσικών συστατικών που προσφέρουν αίσθηση ανακούφισης, απορροφάται στη στιγμή!

Είναι κατάλληλο για παιδάκια 3 ετών και άνω αλλά και για μαμάδες και μπαμπάδες που παίζουν με τα παιδιά τους και χτυπάνε και αυτοί!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μπείτε στο www.fastum.gr

Και δείτε το σχετικό βιντεάκι στο You Tube!