Skip to main content

Πώς θα αποφύγουμε τις υπερβολές στο σαρακοστιανό τραπέζι

Έφτασε το τέλος των Απόκρεω… ξεκινάει η Σαρακοστή και το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας πρωταγωνιστεί!

Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής κατά την οποία οι άνθρωποι "καθαρίζονται" πνευματικά και σωματικά. Για αυτόν τον λόγο, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας πρωταγωνιστούν νηστίσιμα εδέσματα, «ένοχα για πολλούς» όπως όσπρια, θαλασσινά, ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβάς και φυσικά η λαγάνα που έχει την τιμητική της.

Πώς όμως θα αποφύγετε τις υπερβολές;
- Το πιο σημαντικό; Επιλέξετε το σωστό τρόπο μαγειρέματος και ελέγξετε τις ποσότητες.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό!

Κάποιες από τις επιλογές που σας προτείνω είναι:
•1 φέτα λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με μέλι και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
•1 φέτα λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο αμύγδαλο και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
•1 φέτα λαγάνα με 3 δάκτυλα χαλβά και 3 ελιές

-Φροντίστε να φάτε κάτι πριν και μετά το κυρίως γεύμα , θα σας κόψει λίγο την όρεξη
•ένα φρούτο της επιλογής σας ή
•1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς

- Όταν έρθει η ώρα του σαρακοστιανού τραπεζιού επιλέξτε καλύτερα ψητά ή κοκκινιστά θαλασσινά, αντί για τηγανητά.

-Αποφύγετε το τσιμπολόγημα και να προσθέτετε λίγο λίγο φαγητό στο πιάτο σας, γεμίστε μία φορά το πιάτο σας και συνοδέψτε το με σαλάτα εποχής.

-Για βραδινό γεύμα προτιμήστε κάτι ελαφρύ όπως λαχανικά εποχής με 1 λεπτή φέτα λαγάνα και 1κουταλιά ταραμά και λίγες ελιές.

Και μην ξεχνάτε, μία μερίδα ισοδυναμεί περίπου με :
•5-6 ελιές
•2 δάκτυλα χαλβά
•1 παλάμη λαγάνα
•1 κουταλιά ταραμά

Καλή διασκέδαση και Καλή Σαρακοστή!