Skip to main content

Πώς να βάψετε τα αβγά με φυσικά υλικά και τέλειο αποτέλεσμα!

Χρόνια τώρα σκεφτόμουν να βάψω τα πασχαλινά αβγά με φυσικά υλικά αλλά το ανέβαλα καθώς πίστευα ότι είναι περίπλοκο. Φέτος όμως το αποφάσισα! Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι καθόλου περίπλοκο! Αντιθέτως είναι και πολύ διασκεδαστικό και ασφαλές για τα παιδιά, αφού δεν έρχονται σε επαφή με τις χημικές βαφές του εμπορίου και το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο και δημιουργικό. Τα παιδιά θα πειραματιστούν, θα μάθουν να χρησιμοποιούν φυσικούς τρόπους και θα γνωρίσουν υλικά, λαχανικά, μπαχαρικά και αρώματα!

Για ροζ αβγά

Υλικά:

• 4 φλιτζάνια παντζάρια, φρέσκα, ψιλοκομμένα

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 λίτρο νερό

Οδηγίες:

1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα.

2. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά. Κατόπιν στραγγίζουμε τα παντζάρια και κρατάμε στην άκρη το νερό.

3. Τοποθετούμε προσεκτικά το ζεστό νερό σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέτουμε όσα αβγά επιθυμούμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 12 λεπτά.

4. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αβγά μέσα στο νερό για άλλα 20 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να απλωθεί καλύτερα το χρώμα στο νερό και στα αβγά.

Για κίτρινα αβγά

Υλικά:

• 4 κ.σ. αλεσμένο κουρκουμά

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. αλάτι

· 1 λίτρο νερό

Οδηγίες:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε σιγανή φωτιά, χωρίς καπάκι για 30 λεπτά.

2. Μόλις το υγρό έχει κρυώσει, τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα καλά βρασμένα αβγά. Για πιο ζωντανό χρώμα, καλό θα ήταν να αφήσουμε τα αβγά με το νερό όλη τη νύχτα μέσα στο ψυγείο.

Για πράσινα αβγά

Υλικά:

• 6 φλιτζάνια σπανάκι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

• 1 κ.σ. αλεσμένο κουρκουμά

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 λίτρο νερό

Οδηγίες:

1.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε σιγανή φωτιά, χωρίς καπάκι, για 30 λεπτά.

2.Στραγγίζουμε το νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσει, τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα πολύ καλά βρασμένα αβγά. Μετά από 30 λεπτά θα πάρουν ένα πρασινοκίτρινο χρώμα. Αν τα αφήσουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο, θα πάρουν ένα καφεπράσινο χρώμα.

Για καφέ αβγά

Υλικά:

• 1 λίτρο πολύ δυνατό καφέ, κρύο

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες:

1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και ανακατεύουμε.

2. Βουτάμε όσα βραστά αβγά επιθυμούμε μέσα στο μείγμα. Μετά από 30 λεπτά θα πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, και αν τα αφήσουμε όλη νύχτα στο ψυγείο θα πάρουν ένα πιο σκούρο καφέ χρώμα.

Για μπλε αβγά

Υλικά:

• 4 φλιτζάνια μοβ φύλλα λάχανου, φρέσκα, ψιλοκομμένα

• 2 κ.σ. ξύδι

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 λίτρο νερό

Οδηγίες:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε σιγανή φωτιά, χωρίς καπάκι, για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε το υγρό και το κρατάμε στην άκρη.

2. Μόλις το υγρό κρυώσει, τοποθετούμε μέσα στο διάλυμα όσα αβγά επιθυμούμε αρκεί να είναι πολύ καλά βρασμένα. Θα γίνουν πολύ γρήγορα γαλάζια και αν τα αφήσουμε όλη νύχτα στο ψυγείο θα πάρουν ένα πολύ ωραίο σκούρο μπλε χρώμα.

Για πορτοκαλί ή βιολετί αβγά:

Τοποθετήστε τα βρασμένα αβγά μέσα στο υγρό από τα παντζάρια για 30 λεπτά, αφήστε τα να στεγνώσουν και στη συνέχεια βάλτε τα μέσα στο κίτρινο ή στο μπλε υγρό μέχρις ότου να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα.