Skip to main content

Παρεμβαίνουμε ή όχι στη στολή που θέλει το παιδί;

Η περίοδος ξεφαντώματος έχει έρθει και μαζί η ερώτηση «τι θα ντυθείς φέτος;». Είναι γνωστό ότι στα παιδιά αρέσει πολύ να μεταμφιέζονται, να αλλάζουν ρόλους μέσω του παιχνιδιού γι’ αυτό και η περίοδος των καρναβαλιών είναι κάτι που περιμένουν με αγωνία.

Κάθε χρονιά έχει τις δικές τις τάσεις και τα παιδιά πρώτα από όλους σπεύδουν να τις ακολουθήσουν.

Τι γίνεται όμως όταν οι τάσεις αυτές δεν είναι και οι ιδανικές;

Φυσικά και θέλουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν τη διαδικασία της μεταμφίεσης όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα: ενώ οι σέξι ενήλικες ενδυμασίες κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια, πρόσφατα και οι στολές που προορίζονται για παιδιά και εφήβους, έχουν αρχίσει να έχουν μία σεξουαλική υφή.

Πολλοί γονείς λοιπόν, έχουν ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα των κοστουμιών των αποκριών, οι οποίες είναι περισσότερο σεξουαλικοποιημένες και βίαιες από ό,τι στο παρελθόν.

Παραμείνετε… ψύχραιμοι! Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα αισθανόμαστε πολλές φορές και ιδιαίτερα στο γονεϊκό μας ρόλο τα αισθήματα μπορεί να μας οδηγούν συχνά στο να υπερβάλλουμε…

Κανόνας πρώτος… δεν πανικοβαλλόμαστε!

Οι ενήλικες έχουν την ικανότητα να κατανοούν καλύτερα τις επιλογές που κάνουν, ενώ τα παιδιά μπορεί να επιλέγουν ένα κοστούμι απλώς και μόνο επειδή είναι αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι. Μπορεί να μην σκέφτονται τις συνέπειες των επιλογών τους.

Τα κορίτσια καταλαβαίνουν από νεαρή ηλικία ότι ενεργώντας με ένα σέξι τρόπο κερδίζουν την προσοχή και ταυτόχρονα πιστεύουν ότι η σέξι εμφάνιση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει κάποιος να κάνει σεξ. Σημαίνει απλώς ότι θέλει να φαίνεται πιο ώριμος, πιο μεγάλος όπως τα μοντέλα στα social media και τα κορίτσια που αποτελούν πρότυπα και εμφανίζονται στην τηλεόραση με τα εσώρουχά τους. Θεωρούν λοιπόν ίσως και με μία παιδική αφέλεια, ότι με το να φορέσουν μία σέξι στολή τις Απόκριες, δεν πρόκειται να καταστραφεί η ζωή τους.

Τι λένε οι ειδικοί;

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) το 2007 αναφέρει ότι η αύξηση των σεξουαλικών εικόνων κοριτσιών και νεαρών γυναικών στις διαφημίσεις των ΜΜΕ είναι επιζήμια για την εικόνα των ίδιων των κοριτσιών και την υγιή ψυχική τους ανάπτυξη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το μήνυμα που δυστυχώς που συνεχίζει να διδάσκεται καθημερινά στα κορίτσια σήμερα από τα ΜΜΕ είναι ότι το σημαντικότερο πράγμα για αυτά είναι το σώμα τους. Η νοημοσύνη, η ηθική, ο χαρακτήρας τους είναι όλα δευτερεύοντα μπροστά στη φυσική τους παρουσία. Η ανάγκη τους λοιπόν, να υπηρετήσουν τα σημερινά πρότυπα και να γίνουν αρεστές ή να ευχαριστήσουν τον κόσμο με το πώς φαίνονται επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τον εαυτό τους και αργότερα ως γυναίκες», αναφέρει η ειδικός μελέτης των δύο φύλων Annalisa Castaldo του Widener University στο Chester.

Οι στολές δεν πρέπει να είναι σέξι

Η Καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Σχολικής Ψυχολογίας Sharon Lamb του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης αναφέρει ότι ένα σημαντικό μήνυμα που είναι καλό να μεταφέρουμε στα παιδιά μας είναι ότι αν επενδύουμε υπερβολικά στην αναζήτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου, είτε είναι σέξι είτε κάτι άλλο, επενδύουμε υπερβολικά σε κάτι πολύ επιφανειακό όταν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τα ταλέντα και την ευφυΐα μας με πολλούς άλλους τρόπους.

Τι να κάνουμε;

Φυσικά και μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να επιλέξει μια δημιουργική στολή που εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται. Όπως συμβαίνει με πολλά προβλήματα που προκύπτουν στο γονεϊκό μας ρόλο, το μυστικό της επιτυχίας είναι η καλή επικοινωνία και τα σαφή όρια.

Το να αφήνουμε τα παιδιά να φορούν σεξουαλικά προκλητικά κοστούμια, τους στέλνει το μήνυμα ότι είναι φυσιολογικό τα κορίτσια να ντύνονται από παιδιά σαν γυναίκες και να επιδεικνύουν σεξουαλικότητα στους γύρω τους, μία ιδέα που δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε ως γονείς να διαιωνίζεται.

Το πιο σημαντικό, είναι πρώτα από όλα να ακούσουμε το γιατί το παιδί μας θέλει μια συγκεκριμένη στολή. Εάν έχουμε ανησυχίες ότι η κόρη μας έχει επιλέξει μια ακατάλληλη στολή, θα πρέπει εξηγήσουμε γιατί αισθανόμαστε έτσι και γιατί την θεωρούμε ακατάλληλη. Αυτή είναι μια ευκαιρία για να μοιραστούμε με τα παιδιά μας τις αξίες μας.

Είναι πιθανό η κόρη μας να μην γνωρίζει πόσο ακατάλληλο για την ηλικία της είναι αυτό που θέλει να φορέσει στα καρναβάλια. Ή μπορεί να έχει επιλέξει έναν ήρωα αλλά να μην υπάρχει στην αγορά μία κατάλληλη παιδική στολή. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε μαζί της να αναζητήσουμε τρόπους για να κάνουμε μια προσαρμογή της στολής. Εάν η φούστα, για παράδειγμα, είναι πολύ κοντή μπορεί να φορέσει μια διαφορετική φούστα ή να προσθέσει γκέτες.

Ως γονείς στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να διασκεδάσουν, αλλά με τον κατάλληλο τρόπο. Η στολή που φορούν είναι καλό να είναι κάτι δημιουργικό, να καλλιεργεί τη φαντασία και ταυτόχρονα να είναι κατάλληλη ηλικιακά. Να προβάλλει κυρίως χαρακτηριστικά προσωπικότητας και όχι μόνο εμφάνισης.

Και τι γίνεται με τις στολές βίας;

Επίσης, πολλοί γονείς ανησυχούν ότι τα κοστούμια είναι πολύ βίαια και για τα παιδιά, όπως κάποιες στολές τεράτων, serial killers κ.λπ. Η ρητή απαγόρευση μέσω διαπληκτισμού και χωρίς κάποια επεξήγηση συνήθως «φουντώνει» την αντιδραστικότητατα των παιδιών και θεοποιεί στα μάτια τους κάποια απαγόρευση.

Η παιδοψυχολόγος Caire Ciliotta, αναφέρει «Στα καρναβάλια, ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με το φαινόμενο κάποια παιδιά να τραυματίζονται ψυχικά, επειδή εισάγονται σε απίστευτα βίαιες, δολοφονικές εικόνες χωρίς κανένα πλαίσιο. Για παράδειγμα, ένα παιδί κάτω των πέντε ετών μπορεί να τρομάξει από κάποιο αντικείμενο (παιχνίδι, μάσκα, στολή) με βασικό συστατικό τον φόβο και το θάνατο, όταν την ίδια στιγμή, το ίδιο αντικείμενο, αποτελεί ψυχαγωγία για τους ενήλικες».

Σε μια πρόσφατη μελέτη για παιδιά 6-7 ετών στην περιοχή της Φιλαδέλφειας βρέθηκε ότι οι περισσότεροι γονείς υποτιμούν πόσο τρομακτικές είναι κάποια αποκριάτικα αντικείμενα για μικρά παιδιά. Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά και να τους υπενθυμίζουν τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι.

Η στάση της Πολιτείας

Την προηγούμενη χρονιά, με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας απαγορεύτηκε ρητά η εμπορική προβολή αποκριάτικων στολών που παραπέμπουν σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός (στολή Χίτλερ) αλλά οι άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, προκειμένου να μην στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Η απόφαση προέκυψε λίγες ημέρες πριν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, με σκοπό την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απαγορεύονται προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα».

Είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα προϊόντα του εμπορίου δυστυχώς δεν φιλτράρονται ούτε διέπονται από τις βασικές αρχές ηθικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών. Αντιθέτως, στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται οι βασικές αρχές σωστής διαπαιδαγώγησης και εναπόκειται στο χέρι του εκάστοτε γονέα η σωστή καθοδήγηση του απιδιού του και η αποφυγή… ευτράπελων!

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία και να απολαύσουν την παιδικότητά τους όσο γίνεται περισσότερο!