Skip to main content

Οι 6 πολύτιμες ομάδες τροφών στην εγκυμοσύνη

Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτής της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς (ΕΥ ΔΙΑ…ΤΡΟΦΗΝ) οι οποίοι έχουν εγκριθεί και υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας θα αναφέρουμε παρακάτω κάποιες πληροφορίες για τις διατροφικές ανάγκες της εγκύου στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης.

Διατροφικές συστάσεις σύμφωνα με την κάθε ομάδα τροφίμων:

1.Ομάδα Λαχανικών
(4 μερίδες/ ημερησίως όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 150-200 γραμμάρια)
- Προτιμήστε ποικιλία λαχανικών και ιδιαίτερα λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ όπως μαρούλι, ρόκα, χόρτα, μπρόκολο, κ.α
- Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά και αποφύγετε να καταναλώνετε έτοιμες σαλάτες και σαλάτες σε εστιατόρια, διότι δε γνωρίζουμε πόσο καλά είναι πλυμένα τα λαχανικά.

2.Ομάδα Φρούτων
(3 μερίδες/ ημερησίως όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 120-200 γραμμάρια)
- Προτιμήστε ποικιλία φρούτων και ιδιαίτερα φρούτα πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C όπως πορτοκάλι, ακτινίδιο, μανταρίνια κ.α.

3.Ομάδα Δημητριακών- Πατάτες
(5-7 μερίδες/ ημερησίως όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 30γρ ψωμί ή 2 φρυγανιές μεσαίου μεγέθους ή 70-90γρ μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι ή 120-150 γρ μαγειρεμένη πατάτα)
- Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και να καταναλώνετε έως 3 μερίδες πατάτες την εβδομάδα.
Ομάδα Γάλα- Γαλακτοκομικά
(3 μερίδες/ ημερησίως όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30γρ σκληρό τυρί τύπου γραβιέρα)
- Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποφύγετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μαλακά τυριά όπως ανθότυρο, μυζήθρα κ.α.

4.Ομάδα Οσπρίων
(3 μερίδες/ εβδομάδα όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 1 φλιτζάνι των 240ml μαγειρεμένα και αποστραγγισμένα όσπρια)
- Προτιμήστε ποικιλία οσπρίων και συνδυάστε τα με δημητριακά όπως με ψωμί ή με ρύζι ή συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C.

5.Ομάδα Κρέατος-Ψαριών-Θαλασσινών
(2-3 μερίδες/ εβδομάδα κόκκινο/λευκό κρέας όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 120 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος)
(2-3 μερίδες/ εβδομάδα ψάρι όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί με 150 γραμμάρια μαγειρεμένου ψαριού πχ 10-12 μικρές σαρδέλες)

- Προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος και ποικιλία ψαριών (πχ σαρδέλα, γαύρος, γόπα κ.α
- Αποφύγετε το συκώτι, το πατέ, το ζαμπόν, το σαλάμι και τα πολύ μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας
- Αποφύγετε τα ωμά ψάρια και θαλασσινά και τα καπνιστά ψάρια.

6.Ομάδα Υγρών
(8-11 ποτήρια/ ημερησίως εκ των οποίων 6-9 ποτήρια να είναι νερό)
- Περιορίστε ποτά και ροφήματα που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα
- Η κατανάλωση καφεΐνης τροφίμων και ποτών που την περιέχουν (πχ καφές, τσάι, σοκολάτα) να μην ξεπερνά τα 200mg καφεΐνης ημερησίως.
- Αποφύγετε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
- Τέλος η πιο ασφαλής επιλογή είναι να αποφύγετε την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών.