Skip to main content

«Μαμά, χτύπησα!». Τι πρέπει να λέμε και τι όχι και πώς ανακουφίζουμε τα παιδάκια μας!

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια! Τα γόνατα των παιδιών μου γεμίζουν χτυπήματα και η φράση "Μαμά, χτύπησα!" είναι τόσο συνηθισμένη όσο το "Μαμά, πεινάω!".

Καλοκαίρι είναι και τα παιδιά θα παίξουν παραπάνω, θα χαρούν, θα χτυπήσουν. Τι κάνουμε όμως τότε εμείς οι μαμάδες;

Τι πρέπει να τους λέμε και τι όχι; Και ποιος είναι ο τρόπος για να τα ανακουφίζουμε και σωματικά και ψυχικά;

Η ειδικός μας, κλινική ψυχολόγος, Άννα Παπαοικονόμου μας τα εξηγεί όλα:

Όταν το παιδί χτυπάει μπορεί να προκληθούν διαφορετικές αντιδράσεις. Μπορεί να πλημμυρίσετε από φόβο, μπορεί να φουντώσετε από θυμό, μπορεί να προσπαθήσετε να υποτιμήσετε τη σοβαρότητα του χτυπήματος, μπορεί ακόμα να γεμίσετε ενοχές και ντροπή.

Ανάλογη με τη δική σας αντίδραση θα είναι και η αντίδραση του παιδιού. Μπορεί να είναι υπερβολική και δυσανάλογη με το χτύπημα, μπορεί να ξεχαστεί γρήγορα με μία σφιχτή αγκαλιά και λίγα λόγια παρηγοριάς. Ίσως το μικρό σας προσπαθήσει να πνίξει το δάκρυ του, ισχυριζόμενο ότι δεν πονάει.

Κάποιες φορές μεσολαβούν τρία δευτερόλεπτα από το χτύπημα μέχρι να κλάψει το παιδί. Σ΄αυτό το διάστημα το παιδί σκανάρει τη συμπεριφορά σας. Περίμενετε να δείτε πώς θα αντιδράσει εκείνο πριν σπεύσετε αναστατωμένη να δείτε τι συνέβη.

- Αν το παιδί σηκωθεί και συνεχίσει το παιχνίδι, τότε όλα καλά.

- Αν το παιδί κλαίει και δείχνει ότι πονάει, τρέξτε κοντά του και προσφέρετέ του την αγκαλιά σας.

Υπάρχουν κάποιες εκφράσεις που βοηθούν την κατάσταση:

- Από τις πρώτες φορές που θα χτυπήσει, καλέστε το να έρθει αυτό σε σας. "Έλα στη μανούλα, αγάπη μου!". Έτσι το αφήνετε να καταλάβει ότι μπορεί να περπατήσει παρά τον πόνο του και μαθαίνει να αξιολογεί τη σοβαρότητα ή μη του χτυπήματος.

- Καθρεφτίστε την αντίδραση του παιδιού. Μην εγκλωβίζεστε στη δικιά σας. «Χτύπησες το ποδαράκι σου, πρέπει να πόνεσε πολύ».

- Αν βλέπετε ότι το παιδί σας υπερβάλλει ή «προσποιείται» αντί να θυμώσετε αναγνωρίστε του την ανάγκη για προσοχή: «Αυτό πραγματικά σε ενόχλησε. Μου φαίνεται ότι χρειάζεσαι μια έξτρα-έξτρα δόση φροντίδας. Είμαι εδώ, έτοιμη για αγκαλιές».

Αποφύγετε εκφράσεις όπως:

- «Εντάξει, δεν έγινε τίποτε, δεν χτύπησες και πολύ», γιατί έτσι υποτιμάτε τα συναισθήματά του. Κι εκείνο ξέρει ότι δεν χτύπησε πολύ, αλλά πονάει και έχει ανάγκη το ενδιαφέρον σας.

- «Περίμενε να το πω στον μπαμπά σου να δεις τι έχεις να πάθεις». Δημιουργείτε άγχος και φόβο στο παιδί και του δείχνετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνη σας την κατάσταση.

- «Αν το ξανακάνεις, αλίμονό σου», «Αφού δεν μπορείς να κάνεις ποδήλατο, τι το κάνεις τότε;», «Στο έχω πει χίλιες φορές...». Το παιδί πέφτοντας πήρε το μάθημά του. Δεν χρειάζεται να το απειλείτε ή να εκτονώνετε τον θυμό σας πλήττοντας την αυτοεκτίμησή του.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι χτύπησε το παιδί, όχι εσείς. Μην αντιδράτε υπερβολικά σαν να πονάτε εσείς.

Αυτό που χρειάζεται το παιδί σας είναι να παραμείνετε ήρεμη, έτσι ώστε να απολαύσει την αίσθηση της ασφάλειας που του προσφέρετε.

Εγώ έχω πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού, αλλά και των διακοπών, τη δική μου λύση στα χτυπήματα:

Το καταπραϋντικό Γαλάκτωμα- Gel Fastum Care για Δερματική Χρήση από την Menarini Hellas!

Ιδανικό για τοπικά οιδήματα και μώλωπες, με συνδυασμό 5 φυσικών συστατικών που προσφέρουν αίσθηση ανακούφισης, απορροφάται στη στιγμή!

Κατάλληλο για παιδάκια τριών ετών και άνω αλλά και για... μαμάδες και μπαμπάδες! Με έχει σώσει αμέτρητες φορές!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μπείτε στο www.fastum.gr

Και δείτε το σχετικό βιντεάκι στο You Tube!