Skip to main content

Γεμιστή γαλοπούλα: Η πιο νόστιμη που έχετε φτιάξει -και tips για να πετύχει

Ό,τι κι αν βγάλετε στο γιορτινό τραπέζι, όσο ευφάνταστο και γκουρμέ και αν είναι, ένα είναι το πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις: η γεμιστή γαλοπούλα! Για να την πετύχετε χωρίς να κουραστείτε στην κουζίνα, σας έχουμε την ιδανική συνταγή!

Σίγουρα δεν είναι το πιο γρήγορο πιάτο που έχετε μαγειρέψει. Θέλει το χρόνο και την προετοιμασία του αλλά αξίζει τον κόπο γιατί βγαίνει πεντανόστιμη. Εξάλλου τα καλά πράγματα αργούν να γίνουν- και να ψηθούν!

Τα υλικά που χρειάζεστε:

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά

200 γρ. συκωτάκια πουλιών

600 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο- μισό χοιρινό)

2 μέτρια κρεμμύδια

1 πακέτο μπέικον

1 συσκευασία έτοιμα βρασμένα κάστανα

2 κουταλιές κουκουνάρια

1 κούπα ρύζι καρολίνα

3 ποτήρια νερό

150 γρ. βούτυρο

2 κ. ελαιόλαδο

Αλάτι- πιπέρι

1 πρέζα θυμάρι

2 κ. πετιμέζι

1 κ. σόγια

Πώς θα την φτιάξετε:

Για την προετοιμασία της γαλοπούλας:

  • Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και αφήστε την ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. (Αν την έχετε αγοράσει κατεψυγμένη, αφήστε την τουλάχιστον 2-3 ημέρες να ξεπαγώσει).
  • Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Με μία σύριγγα γεμισμένη με λευκό κρασί ποτίστε το εσωτερικό της.
  • Στη συνέχεια ετοιμάστε το μίγμα επάλειψης ενώνοντας το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), με το πετιμέζι, τη σόγια, το αλατοπίπερο και το θυμάρι.
  • Αφού αναμείξετε καλά όλα τα υλικά, κάντε με αυτά ένα ελαφρύ «μασάζ» σε όλο το εξωτερικό της.
  • Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε και το εσωτερικό.

Για τη γέμιση:

  • Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και 50 γρ. βούτυρο.
  • Σωτάρετε το κρεμμύδι ελαφρά με λίγο αλάτι και προσθέστε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  • Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα και το κουκουνάρι, ψιλοκομμένα.
  • Στο τέλος βάλτε το ρύζι, το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά.
  • Γεμίστε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση, κλείνοντας το δέρμα με οδοντογλυφίδες.
  • Ανασηκώστε απαλά το δέρμα της γαλοπούλας (από το λαιμό) και βάλτε όση γέμιση χωράει ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας του πτηνού. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται να στεγνώσει η γαλοπούλα.
  • Σκεπάστε το στήθος με λωρίδες μπέικον (μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τις λωρίδες – πιθανώς θα έχουν μαυρίσει, αλλά θα έχουν προλάβει να δώσουν τη γεύση τους).

Για το ψήσιμο:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του.
  • Τυλίξτε τη γαλοπούλα ελαφρά με μία λαδόκολλα (μην την τυλίξετε σφιχτά ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
  • Χρειάζονται περίπου 50 λεπτά ψησίματος για κάθε κιλό γαλοπούλας.
  • Μία ώρα πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα.
  • Αφήστε την να ξεκουραστεί.