Skip to main content

Αφράτα και μαστιχωτά τσουρέκια, που μας πετυχαίνουν κάθε χρόνο!

Όχι να το παινευτούμε αλλά στη βόρεια Ελλάδα φτιάχνουμε τα πιο ωραία τσουρέκια: το άρωμα και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο! Εμείς ακολουθούμε αυτή τη συνταγή κάθε Πάσχα και τα τσουρέκια μας παίρνουν τα καλύτερα σχόλια και από μικρούς και από μεγάλους. Δοκιμάστε την!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

2 1/2 κιλά αλεύρι σκληρό

300 γρ. βούτυρο αγελάδος

750 γρ. ζάχαρη

6 αυγά

600 ml γάλα

1 φακελάκι κακουλέ

1 φακελάκι μαχλέπι

2 κομματάκια μαστίχα

μια πρέζα αλάτι

ξύσμα πορτοκαλιού

180 γρ. νωπή μαγιά

Πώς τα φτιάχνουμε:

1.Ανακατεύουμε 500 γρ. αλεύρι και 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό με τη μαγιά να γίνει πολτός πηχτός. Αφήνουμε το προζύμι 1 ώρα περίπου σε ζεστό χώρο για να φουσκώσει.

2.Ζύμωμα:

-Λιώνουμε τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.

-Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με λίγο αλάτι, κακκουλέ, μαχλέπι και το ξύσμα.

-Δημιουργούμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε το προζύμι.

-Λιώνουμετο προζύμι προσθέτοντας το μείγμα με το χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη.

-Ρίχνουμε τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει.

-Ζυμώνουμε όλα τα υλικά βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο- χλιαρό βούτυρο, έως ότου το μείγμα ζυμωθεί καλά και τελειώσει το βούτυρο (τουλάχιστον 30 λεπτά ζύμωμα).

-Το σκεπάζουμε καλά για 2-3 ώρες για να φουσκώσει σε θερμοκρασία χώρου (30-35 βαθμούς).

3.Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, πλάθουμε σε πλεξούδες.

-Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.

4.Αλείφουμε με πινέλο το χτυπημένο αβγό μαζί με λίγο νεράκι.

-Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι.

-Αν θέλουμε, τοποθετούμε στη μέση ένα κόκκινο αβγό.

5.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 - 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

Καλή επιτυχία! (που την έχετε σίγουρη!)