Skip to main content

10 tips για να επιβιώσετε στο οικογενειακό τραπέζι

Εορταστική ατμόσφαιρα, χριστουγεννιάτικα στολίδια και σιγά σιγά πλησιάζει η ώρα για το καθιερωμένο εορταστικό οικογενειακό τραπέζι. Έχετε σκεφτεί το μενού, έχετε στολίσει το σπίτι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και το μόνο που μένει είναι η προετοιμασία για το τραπέζι. Μαζί με αυτήν όμως έρχονται και οι δεκάδες αναμνήσεις...

Σκέφτεστε τον θείο με τα κρύα αστεία, την πεθερά σας που όλα την ενοχλούν, τη νύφη σας που θα θυμηθεί πάλι εκείνη την περιβόητη μέρα στο νοσοκομείο που κανείς δεν τη βοήθησε, τη μητέρα σας με τα πικάντικα σχόλια για τις αρχές που έχετε δώσει στα παιδιά σας και τον ξάδελφο που νομίζει ότι τον καλέσατε για να κάνει πολιτικό γκάλοπ. Πάλι καβγάδες, γκρίνιες και μουρμούρα…

Από την άλλη, δεν θέλετε να περάσετε τις γιορτές μόνοι.

Αν όντως αισθάνεστε κάπως έτσι, δοκιμάστε να αλλάξετε κάποιες συνήθειες:

1. Εξοπλιστείτε με καλή διάθεση. Συνήθως η ένταση για το οικογενειακό τραπέζι ξεκινάει πολύ πριν την προετοιμασία. Για να αποφύγετε συγκρούσεις ακόμα και μέρες πριν, για να μην επικεντρωθείτε άθελά σας εκείνη τη μέρα μόνο στα αρνητικά και για να απολαύσετε όλη την προετοιμασία, χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα καλό κλίμα από την αρχή και με αισιοδοξία να προετοιμαστείτε για όμορφες οικογενειακές στιγμές – αυτό δηλαδή που επιθυμείτε να πετύχετε.

2. Ρωτήστε για τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας και φτιάξτε το ανάλογο μενού. Για να μην έρθετε σε δύσκολη θέση και να αποφύγετε σχόλια, προσπαθήστε να έχετε κάτι για όλα τα γούστα. Η προσπάθειά σας σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη.

3. Την ημέρα εκείνη, καλωσορίστε τους καλεσμένους σας υπενθυμίζοντας ευγενικά τον σκοπό της οικογενειακής συνάντησης. Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνετε εξαρχής τις προθέσεις και τις προσδοκίες σας και τους βοηθάτε να εναρμονιστούν με αυτές.

4. Ετοιμάστε ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Αν το επιτρέπει η παρέα και αν γνωρίζετε ότι δεν θα δημιουργηθούν εντάσεις λόγω ανταγωνισμού, μπορείτε να οργανώσετε κάποια μουσικά παιχνίδια, να παίξετε επιτραπέζια ή τράπουλα, να διηγηθείτε ιστορίες ή να ανατρέξετε σε παλιές φωτογραφίες και βίντεο.

5. Βάλτε μουσική. Μια απαλή μουσική υπόκρουση μπορεί να δημιουργήσει ωραία ατμόσφαιρα, να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, να χαλαρώσει τους καλεσμένους και να βοηθήσει σε στιγμές αμηχανίας. Φροντίστε όμως να μην είναι σε δυνατή ένταση, γιατί αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι να προκαλέσει εκνευρισμό.

6. Δείξτε ενδιαφέρον για όλους τους καλεσμένους ξεχωριστά. Ένα μικρό ευγενικό σχόλιο, μια ειλικρινής φιλοφρόνηση ή μια αυθόρμητη ερώτηση που να δείχνει ενδιαφέρον, συνήθως αρκούν για να νιώσουν όλοι οι καλεσμένοι ευπρόσδεκτοι και να μειωθεί στην συνέχεια η γκρίνια και ηένταση. Πολλές φορές η ανάγκη κάποιων να τραβήξουν την προσοχή της παρέας, τους κάνει να ξεφεύγουν- προσπαθήστε να το προλάβετε.

7. Αποφύγετε θέματα συζήτησης που προκαλούν συναισθηματική φόρτιση (π.χ. παλαιότερα οικογενειακά ζητήματα, πρόσφατα λάθη) ή που είναι πιθανό να προκαλέσουν τις πεποιθήσεις κάποιων καλεσμένων (π.χ. πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά θέματα). Χρησιμοποιήστε την τεχνική «του αντιπερισπασμού» όταν αισθάνεστε ότι ξεκινούν τέτοιες συζητήσεις ήαλλάξτε το συντομότερο θέμα συζήτησης. Συνήθως αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχετε, όταν έχετε σκεφτεί νωρίτερα κάποια πιθανά θέματα προς συζήτηση.

8. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας. Μην αντιδράτε αρνητικά σε σχόλια και χαρακτηρισμούς, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να αλλάξετε κλίμα ή να χρησιμοποιήσετε ευχάριστα το χιούμορ σας. Σκεφτείτε ότι η δική σας λάθος αντίδραση,μπορεί τελικά να προκαλέσει αυτό που θέλετε να αποφύγετε. Κάποια λεπτά μακριά από το άτομο που σας έχει εκνευρίσει είναι επίσης πολύ βοηθητικά για να σας δώσουν το χρόνο να σκεφτείτε και να ηρεμήσετε, δοκιμάστε για παράδειγμα μια βόλτα στην κουζίνα. Ζητήστε το ίδιο και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Συνήθως τα σχόλια σταματούν γρήγορα αν δεν υπάρχει ανταπόκριση.

9. Περιορίστε το αλκοόλ. Φροντίστε να μην ξεπεραστούν τα όρια, ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

10. Γελάστε! Το γέλιο είναι όντως μεταδοτικό και δημιουργεί ένα υπέροχο κλίμα.

Εάν βέβαια έχετε κουραστεί τόσο από τα οικογενειακά τραπέζια που δεν έχετε καθόλου τη διάθεση ή τις αντοχές να προσπαθήσετε για κάτι καλύτερο, αν νιώθετε ότι δεν θα σας προσφέρουν τίποτα πέρα από άγχος και κούραση, σκεφτείτε μήπως τελικά ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τις οικογενειακές παραδόσεις και να περάσετε τις γιορτές με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Μπορείτε πάντα να κάνετε μικρές επισκέψεις σε συγγενείς, αλλά να αφιερώσετε το εορταστικό τραπέζι σε παρέες που σας κάνουν να περνάτε όμορφα.

Επωφεληθείτε από τις γιορτές για να φορτίσετε μπαταρίες και να γεμίσετε αγάπη και όμορφες αναμνήσεις και ό,τι δεν σας ταιριάζει, απλά φέρτε το λίγο πιο κοντά στα μέτρα σας. Επειδή δεν θα μπορείτε να τους έχετε πάντα όλους ευχαριστημένους, τουλάχιστον φροντίστε να είστε εσείς ευχαριστημένες αυτή τη φορά!